Beginner Kendama's - Eerste Kendama kopen

Zeker niet elke Kendama is geschikt om als beginner te kopen. Kendama is een moeilijk spel dat steeds leuker wordt als je meer leert. Een Kendama die het spel iets gemakkelijker en toegankerlijker maakt is dus erg belangrijk. Gelukkig hoef je geen dure Kendama te kopen om de juiste in je handen te krijgen. De juiste Kendama's zijn er al vanaf 20€ en daarom is het niet slim om een slechte Kendama te kopen die net zo veel of minder kost. Waar je op moet letten en uit welke keuzes je kan maken leg ik uit in dit artikel.

Door het artikel te lezen kom je erachter waarom ik je het volgende aanraadt:
Hier zijn de Kendama's te vinden met de beste prijs/kwaliteit verhouding die wij aanraden aan beginners. Kies de extra opties gelijmde punt, rolllagertje en lang touw voor de beste ervaring.

Waar moeten we opletten bij een Kendama?

Voor een beginner zijn de belangrijkste aspecten van een Kendama veruit de vorm en de laklaag (clearcoat) op de bal (tama). Voor de vorm gaat het om het handvat (de Ken) waarbij de hollingen (cups) groot genoeg zijn. Verder is het belangrijk dat de punt scherp is en blijft en je een goed touw gebruikt dat niet in de knoop gaat. In dit artikel leg ik dit allemaal verder uit. Tot slot staan de oplossingen opgesomt en raad ik een aantal Kendama's aan.

Wat zijn de meest voorkomende problemen die beginnende spelers ervaren met hun Kendama?

Zonder kennis van de tips uit dit artikel loop je als beginnende speler gegarandeerd tegen deze problemen aan:

 1. Cups zijn te klein
 2. Bal is te glad
 3. Punt is snel plat
 4. Touw is te kort
 5. Touw gaat in de knoop
 6. Serado gaat los van de Sword

Ik zal voor elk van de volgende punten uitleggen hoe dit in de praktijk werkt en hoe dit opgelost kan worden. Punt 1 & 2 worden opgelost door de keuze in Kendama, hiervoor zal ik geschikte Kendama's laten zien. Punt 3 tot en met 6 worden opgelost door wat aanpassingen aan de Kendama. Deze aanpassingen biedt Kendama Senses als speciale service.

1. Cups zijn te klein

Kleinere cups van de Kendama betekent dat het lastiger is om de bal te vangen. Grotere cups betekent sneller en vaker vangen, dat zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer plezier en meer vooruitgang. Het verschil tussen de kleine en grote cups wordt nog duidelijker naarmate de speler meer verschillende trucs leert, zoals de Lunar. Op onze website worden doorgaans nieuwe en kwaliteit Kendama's verkocht. Alle Kendama's vanaf 20€ hebben een juiste, grote vorm

 

2. Bal is te glad

Voor de clearcoat is het handig dat deze stroef is. Zodra je de Ken op de Tama gaat balanceren met Lighthouse en Lunar tricks (de Lighthouse is al te leren in de eerste weken), is het belangrijk dat je een stroefe bal hebt. Hiervoor zijn bijna alle clearcoats geschikt behalve de gladde glossy en natty tama's. Ook de rubber clearcoat die ookwel silk en grip genoemd wordt, kan glad zijn. Glossy is een gladde laklaag en natty betekend dat de houten bal helemaal geen laklaag heeft. 

Hoe weet je met welke clearcoat je te maken hebt?

Op onze website kun je de producten filteren. Zo filter je bij clearcoats op bijvoorbeeld "sticky", "rubber" of voor meer hoogwaardige producten op "rhino" en "cushion".

3. De punt is snel plat

Ken met platte punt vs scherpe punt

Een platte Kendama punt (spike), maakt het lastiger om de Tama op de spike van de Ken te krijgen (te spiken). Welk niveau de speler ook is, de punt goed houden is belangrijk voor iedereen. De spike wordt plat door de impact van de tama en als de ken op de grond valt. Zodra de spike plat is, is het spel minder leuk. Onze bewezen oplossing is speciale lijm op de punt. De lijm zorgt als beschermlaag, zodat de lijm de impact neemt en het hout niet. Zo blijft de punt scherp. Mocht de lijm toch verslijten door de tama of doordat deze precies met de punt op de grond valt? Dan doen we er opnieuw een lijmlaagje over. Desnoods schuren we de spike eerst bij en lijmen we deze dan, om de perfecte vorm te behouden! Koop je eenmalig een Kendama? Dan is het verstandig om op de pagina van de Kendama die je aanschaft, de extra optie "Gelijmde punt" aan te klikken. Voor 1€ extra zal je Kendama een stuk duurzamer zijn. Speel je meerdere Kendama's? Dan is het handiger om onze Iron Tip Kendama Glue te gebruiken, dezelfde als waarmee we jouw punt lijmen.

4. Het touw is te kort

Kendama met Kort Touw

Op enkele uitzonderingen na, hebben alle Kendama's uitde fabriek een niet soepel en kort touw, zelfs de nieuwere Kendama's. Koop je eenmalig een Kendama? Kies op de productpagina voor een extra touw. Gebruik je meerdere Kendama's? Dan is het handig om een heel rolletje te nemen. 

5. Touw gaat in de knoop

Als je ooit eerder Kendama hebt gespeelt (of yoyo vroeger), weet je hoe vervelend het is als je spel in de knoop raakt. 
Je kan je truc niet hervatten en moet eerst het touw corrigeren voordat je verder kan gaan.

Tama met Kraal

Sommige Kendama's hebben een plastic kraal die het touw in de bal houdt en hierbij gaat het touw vaak in de knoop. De oplossing is een klein metaal rollagertje. Staat deze optie erbij, bij de productpagina als extra opties? Dan is het handig deze aan te klikken. Staat deze er niet bij? Dan heeft de Kendama deze zelf al.

Tama met Rollager

De combinatie van het rollagertje en een flexibel touwtje zorgt dat de Kendama enorm veel minder in de knoop zal gaan. Ervaren spelers zijn jaloers op de nieuwe spelers die dit probleem niet meer hoeven mee te make, door deze populaire oplossing! 

6. Serado gaat los van de Sword

Iedere speler heeft het wel meegemaakt: je probeert een trick 10x en de Serado zit weer los. Vastdrukken en door.. En na nog 10 keer het zelfde probleem.

De ken bestaat uit de spike en de cups en in sommige gevallen gaan deze steeds los van elkaar. Onze Utility Kit bevat een stukje bijenwas. Deze maak je heet met de aansteker, smeer je op de spike waar de cups normaal zitten en vervolgens druk je de cups weer op de spike. Nu gaan de cups niet meer steeds los van de spike! De Utility Kit bevat daarnaast ook allerlei andere handige dingen zoals de rollagertjes, lijm, touw en meer.

Tot slot

Een simpel houten speelgoed, dacht ik! Maar na er wat meer ervaring mee te krijgen zijn er toch een paar problemen die ik eerst niet eens door had en ben ik in de loop van de tijd toch ook weer achter oplossingen gekomen. Hierdoor is het toch best wat informatie geweest in dit artikel over je eerste Kendama kopen.

 We hebben de volgende oplossingen gezien: 

 1. Koop een Kendama met grote cups voor betere speelbaarheid
 2. Gebruik een Tama met een goede clearcoat om de trucs makkelijker onder de knie te krijgen
 3. Lijm de Spike zodat de Spike goed zal blijven gedurende de hele levensduur van de Kendama
 4. Gebruik een langer en flexibel touw
 5. Gebruik een rollagertje in de Tama, in plaats van een gewone kraal.
 6. We doen wat bijenwas onder de Serado om te zorgen dat deze op z'n plek blijft zitten.

Too long; do read (TLDR):

 

Hier zijn de Kendama's te vinden met de beste prijs/kwaliteit verhouding die wij aanraden aan beginners. Kies de extra opties gelijmde punt, rolllagertje en lang touw voor de beste ervaring.

 


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post