Qu'est-ce qu'un Kendama ?

Ze zijn steeds meer in het straatbeeld te vinden : de houten handvatten met een balletje aan een touwtje, oftewel de Kendama. Soms zie je mensen in groepjes, soms een solo speler en het kan werkelijk overal beoefend worden. Tegenwoordig wordt de kendama zelfs gebruikt om de beweeglijkheid en snelheid van robots te testen. Aangezien de kendama nog niet zo heel lang in Nederland gebruikt wordt, kennen veel mensen het echter nog niet. Qu'est-ce qu'un kendama eigenlijk ? Waar komt hij vandaan ? Wat willen kendama beoefenaars eigenlijk bereiken ? In dit artikel ontdek je meer over de kendama.


Geschiedenis van de Kendama

Kendama est een eeuwenoud behendigheidsspel wat zijn oorsprong heeft als hulpstuk om de hand-oog coördinatie te verbeteren. C'était vroeger erg belangrijk, omdat ze deze coördinatie nodig hadden voor goede resultaten tijdens de jacht. In 1777 kwam het via de Silk Road (een bekende handelsroute door het oosten) naar Japan als een soort drankspelletje waarbij men probeerde om het balletje in de cup te krijgen. Degene waarbij dit als laatste lukte était de verliezer en moest voor straf drinken. Meer dan 100 jaar geleden est het spel in een nieuw jasje gestoken in Japan en sinds 2008/2009 wordt Kendama verspreid naar andere landen. Steeds meer mensen van alle leeftijden raken gefascineerd door het simplistische spel met oneindig veel verschillende trucs. Het leert je niet alleen om te focussen, maar je uithoudingsvermogen wordt ook nog op de proef gesteld.


Hoe est de Kendama opgebouwd?

Het doel van het Japanesespel is om op een zo creatief mogelijke manier de bal op een van de cups of op de spits te krijgen. De Kendama est opgebouwd uit twee delen : de bal aan een touwtje en een greep. De bal wordt door Kendama spelers een 'tama' genoemd en deze heeft een uitholling zodat hij kan worden gevangen op de spits van de ken. De ken bestaat uit twee delen, de spitse greep en een paar cups. De greep wordt ook wel 'sword' genoemd en de cups 'serado'. Ken staat voor 'zwaard' en tama staat voor 'bol'. De ken heeft cups (uithollingen) in drie verschillende maten. Twee cups zitten op de serado, de grote (grande tasse) en de kleine (petite tasse) en een cup zit aan het de sword, namelijk de base cup . Tenslotte heeft de ken ook nog een stompe crache genaamd de 'kensaki', de 'spike', waarmee je de tama op de ken kan spitsen. De cups en de spits kunnen worden gebruikt om de tama mee te vangen door middel van een grote variatie aan trucs. Het mooie aan Kendama is dat het er heel eenvoudig uitziet, maar de mogelijkheden zijn onbeperkt.


Qu'est-ce que leer ik van de kendama ?

Er is dus een grote variatie aan trucs die uitgevoerd kunnen worden met de Kendama. Uit ervaringen blijkt dat mensen het heel uitdagend vinden om deze trucs te leren. Hiervoor moet je je verstand en je geest scherp gebruiken. Je ontwikkelt hiermee balans, concentratie, scherpte, coördinatie, ruimtelijk inzicht en uithoudingsvermogen. Het is daarmee ook ideal speelgoed voor een kind dat volop bezig is deze vaardigheden te ontwikkelen. Praktisch is een Kendama ook ideal omdat hij overal te gebruiken is en je hem heel eenvoudig mee kunt nemen. Het kan met groepjes samen beoefend worden waarbij je trucjes kan vergelijken, maar het kan ook alleen in alle rust en concentratie.

Classement

Binnen de Kendama sport zijn er vanuit traditioneel Japan verschillende rangen die je kunt bereiken. Hoe moeilijker de trucs zijn die je kunt voltooien, hoe hoger je rang zal zijn. Maar in de hogere rangen gaat het niet alleen om je vaardigheid, maar ook om het verspreiden van de sport die je rang beinvloed. Je rang est een manier waarop toernooien en competities met Kendama worden ingedeeld. Wanneer je de rank genaamd 'dan' hebt bereikt, scoort dit au Japon goed op je cv. Deze hoge rank wordt namelijk geassocieerd met geduld en volharding en dit zijn mooie eigenschappen voor een potentiële werknemer. Door youtube tutorials te kijken en vooral heel veel te oefenen kun je nieuwe trucs leren. Er zijn 100 trucs officiels. De eerste trucs zijn heel eenvoudig waarbij je de tama (bal) moet opvangen in de grootste cup. Voor veel mensen est het uitdaging om ver te komen in de niveaux aangezien je er veel doorzettingsvermogen voor nodig hebt. De enige manier om beter te worden est namelijk heel veel oefenen. Voor de spelers die het leuk vinden om het spel te spelen, komt dit natuurlijk.


Kendama kopen

De kendama est dus een spel met een rijke geschiedenis. Iedereen, jong en oud, kan veel van het spel leren. Het is daarom ook een mooi cadeau om te geven of om samen met je vrienden en familie mee te spelen. Op https://kendamasenses.nl/collections/all vind je kwalitatief goede en mooie designs van Kendama's. Hopelijk heb je alle informatie die je zocht over de kendama gelezen en kun je een afweging maken of het iets voor jou is. Wij raden het in ieder geval sterk aan, want het is niet alleen heel leerzaam, maar ook nog eens hartstikke leuk om te doen !